Toată lumea, inclusiv cei de la TV8, trebuie să trateze aceste rânduri ca un pe semnal de alarmă despre ce se întâmplă în breasla noastră și poate un punct de start din care să încercăm să fim mai sinceri în primul rând cu noi.
Pornesc de la a spune că probleme sunt în toate instituțiile media. Desigur, în cele în care am activat sau activez și eu. Dar dacă vom insista să le acoperim, vom face doar mai mult rău. Dacă le vom scoate la iveală și vom lupta cu ele, atunci chiar dacă există riscul să avem noi de suferit, măcar vom fi sinceri cu noi, dar mult mai important – cu urmăritorii. Fără de care noi am fi nimeni.
Haideți să începem.
De relația Platon-Morari, inclusiv că tatăl copilului ei ar fi acest individ, se discută de luni bune la Chișinău. Și în breasla jurnaliștilor, și în cea a politicienilor și peste tot. Acum să nu sară moraliștii să spună că uite – au știut dar au tăcut. Pentru a vorbi public de așa ceva e nevoie de probe. Care nu existau.
Și da, în interiorul TV 8 despre asta se vorbea tot de luni bune de zile.
Apoi să ne întoarcem la 28 iulie 2021. Platon tocmai evadase din Moldova și publică o poză pe pagina sa de Facebook cu un copil. Poza stă câteva minute, dar foarte rapid o publicație cvasi-anonimă, care-i aparține unui „consultant politic” care i-a consiliat pe toți cei ce luptau cu Maia Sandu, face știre titrând că „copilul seamănă izbitor cu al Nataliei Morari”. Oameni buni, haideți să fim serioși: luați 10 copii la vârsta de 4 luni de zile, scoateți-le orice semn distinctiv și aduceți mama unuia dintre ei să-l aleagă pe al său. Și ea ar avea câteva clipe de ezitare, darămite „reporterul lui pește” care a văzut o dată o poză cu bebelușul pe undeva.
Imediat, „știrea” e preluată de Unimedia. Portalul despre care bine se știe că i-a favorizat pe socialiști, iar Platon a apărut acolo cu „interviuri” mult mai des și decât la TV8 de când a ieșit din pușcărie.
Dar ca tacâmul să fie complet și să fie spulberat orice dubiu, Platon mai bagă o postare în care chipurile își cere scuze de la Natalia Morari și confirmă astfel că bebelușul din poză e copilul ei.
Îl crede cineva atât de idiot pe Slava încât să posteze „din greșeală” o poză, iar apoi să mai și confirme că acolo era copilul Nataliei Morari?
E, prieteni, asta e despre „șantajul SIS-ului”.
Mergem mai departe, că văd că unii foarte tare o dau pe corectitudine.
26 ianuarie 2021. O reporteră de la TV8 face o știre excelentă, după ce îl susprinde pe Platon în vizită nocturnă la Procuratura Generală. Toate sursele spun că s-a întreținut preț de aproape 2 ore cu Stoianoglo.
Ei, ce se întâmplă cu reportera? Chiar în timpul buletinului de știri, este sunată de Platon, amenințată și intimidată în ultimul hal. E făcută „omul lui Plahotniuc” și i se transmite că el va „vorbi cu conducerea instituției” despre felul în care lucrează ea.
Eu am vorbit public despre asta în emisiunea Secretele Puterii din 27 ianuarie. Înregistrarea este și poate fi ridicată de oricine.
Peste câteva săptămâni, reportera se întâlnește cu Platon pe culoarele unei judecătorii și încearcă să-i adreseze câteva întrebări. În schimb, Slava o atacă, amenință și umilește în ultimul hal, chiar sub privirile mai multor reporteri. Îmi spunea un alt coleg care asista la tirada lui Slava că îi venea să-i dea un pumn în bot mizerabilului pentru felul în care a tratat acea fată.
Cei care gestionează TV8 au știut foarte bine despre aceste istorii condamnabile. S-a intervenit în vreun fel? Public nu.
Acum puneți-vă în locul reporterei care-și făcea treaba profesionist în ce-l viza pe Platon. După ce a fost tratată în acest hal de acest criminal sociopat, cam cât din curajul și elanul său a fost tăiat, mai ales că nu a primit susținere de nicăieri?
Și mai ales că Platon, din postura de „tatăl copilului”, și-a permis astfel de ieșiri și cu alți angajați de acolo.
Eu știu câte probleme am avut eu cu Platon, cum a telefonat pe la toți cei din conducerea Jurnalului, pe la colegi de-ai mei, încercând să mă discrediteze. La un moment dat le spunea la toți chiar că sunt homosexual, după ce n-a mers nimic altceva.
De aia, eu cred că ce se întâmplă acum cu TV8 e mai degrabă un fel de răzbunare psihotică a lui Slava, căruia i s-au permis mult prea multe o perioadă foarte lungă și când i s-a transmis că nu se mai poate, a început să atace dur. Iar primii implicați știu foarte bine asta. Că de căruța s-au agățat între timp și alții, e altă poveste. Dar totul de la Slava a pornit.
Credeți că întâmplător în povestea asta a apărut și Viorel Morari, pe care Slava la un moment dat îl ridicase la așa rang că afirma că el o controlează și pe Maia Sandu, Litvinenco și mai tot PAS-ul?
Haideți să fim sinceri. Cu noi și cu urmăritorii noștri. Altfel ne vom face și mai mult rău