Karate sau  Judo sunt sporturi naționale japoneze pe când  Taekwon-Do este un sport național Koreean iar moldovenii se bat de la egal la egal cu cei mai buni sportivi din lume și chiar îi înving! E imposibil cu o țară atât de mică precum Moldova cu o populație de 3, 55 milioane de cetățeni și cu condiții de antrenament care lasă de dorit poate să dea atâția campioni mondiali! Eu am enumerat doar câteva competiții la care au participat luptătorii noștrii! Ei ne fac mândrii, ei sunt acei care ridică cu mândrie drapelul Republicii Moldova!  Deasemenea nu am scris despre toate artele marțiale înregistrate în Moldova! Au fost menționate doar 4 sporturi și voi reveni cu un alt articol ca să menționez și celelalte arte marțiale! 



Sportivii moldoveni au câștigat 8 medalii de aur, 6 medalii de argint și 4 medalii de bronz la Campionatul Mondial de Karate Shokotan, ediția 2019.

În perioada 10-15 octombrie 2019, lotul naţional al Federaţiei de karate shotokan din Republica Moldova a participat la acea de-a 27-a ediţie a Campionatelor Mondiale de Karate Shotokan, care s-a desfăşurat în oraşul Karlovy Vary, Cehia.



Medalii de aur:

Spînu Vitalii (Bălți) – proba kumite individual, Seniori, Open
Spînu Anastasia (Bălți) – proba Masters (kata, kumite individual), Seniori
Volontir Mihail (Bălți) – proba kumite individual (sanbon shobu), Juniori, – 63 kg
Cheptea Anastasia (Bălți) – proba kumite individual, Juniori, – 57 kg
Mutelica Daniel (Bălți) – proba kumite individual (sanbon shobu), Cadeți, – 67 kg
Guțu Cristian (Chișinău) – proba kumite individual, Minicadeți, – 43 kg
Guțu Cristian (Chișinău) – proba kumite individual, (sanbon shobu), Minicadeți, – 43 kg
Țugui Alina (Bălți) – proba kumite individual, Copii, +35 kg
Medalii de argint:

Spînu Vitalii (Bălți) – proba kumite individual (sanbon shobu) , Seniori, – 80 kg
Gazea Nicolae (Molovata Nouă) – proba kata individual, Veterani,
Avxentiev Dorin (Molovata Nouă) – proba kata individual, Juniori,
Volontir Mihail (Bălţi); Cheptea Anastasia (Bălţi) ;Avxentiev Dorin (Molovata Nouă); Schiba Xenia (Bălţi), Gazea Sandu (Molovata Nouă) – proba kumite Echipe, Mixt, Juniori (16-20 ani)
Avxentiev Dorin (Molovata Nouă); Gazea Sandu (Molovata Nouă) , Socolovschi Petru (Molovata Nouă);– proba kata Echipe, Juniori (16-20 ani)
Nistor Marius (Bălți) – proba kumite individual (sanbon shobu), Cadeți– 67 kg
Medalii de bronz:

Volontir Mihail (Bălți) – proba kumite individual, Juniori, – 63 kg
Schiba Xenia (Bălți) – proba kumite individual, Cadeți, – 53 kg
Șiscu Artiom (Vulcănești) – proba kumite individual, Cadeți ,- 57 kg
Puga Milena (Bălți) – proba kumite individual, Copii, +35 kg




Aur pentru echipa R. Moldova la Campionatul Mondial de Taekwon-Do  care s-a desfășurat în orașul Plovdiv, Bulgaria. Echipa noastră s-a clasat pe prima poziție la proba „Spargeri”. 
R. Moldova a fost reprezentată de șapte sportivi la acest campionat: Ion Ilescu, Filip Petrachii, Nicolae Grigoriu, Tudor Rotaru, Igor Filimon, Vlad Druță și Vasile Panainte. Aceștia au concurat cu aproape o mie de sportivi din 75 de țări




Judocanul moldovean, Denis Vieru, a urcat pe podium la Campionatul Mondial de Judo care a avut loc în Tokyo. Tânărul sportiv a câștigat medalia de bonz.

În acest an, Denis a reușit să obțină deja patru medaliile de aur și una de argint.





În luna februarie 2019 Denis Vieru a câștigat turneul Grand Slam de la Paris
Medalia de aur i-a fost înmânată lui Denis Vieru de celebra gimnastă Nadia Comăneci.

Denis este medaliat cu bronz la Europenele de juniori (Oberwart, 2015), câștigător al etapelor Cupei Europei de la Deva, Paks, Leibnitz, campion european Under-23 (2016), premiant la turneele Grand Prix din anul trecut de la Budapesta și Antalya.



Dorin Goțonoagă a devenit campion la Openul European de la Praga. Sportivul, originar din Hânceşti, a triumfat în categoria de până la 81 de kilograme.



La turneul „Junior European Cup”, care s-a desfășurat în orașul Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, Judocanii moldoveni au cucerit trei medalii. Ion Nacu a cucerit medalia de aur în categoria de până la 73 de kilograme. În finală l-a învins chiar pe conaționalul Victor Șterpu. O altă medalie de argint a fost cucerită de Cătălin Marian, la 66 kg. 


Luptătorul de stil greco-roman Dumitru Popov  a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial  de Veterani, care sa desfășurat  în perioada 8-13 octombrie,  în Tbilisi, Georgia.



La Campionatul European-2019 de lupte greco-romane, desfășurat la București.

Echipa Moldovei a acumulat  trei medalii – aur – Victor Ciobanu, argint – Petru Ianulov și bronz – Anastasia Nichitina, la categoria de greutate de până la 57 kilograme. Campionatul Europei a avut loc la București în perioada 8-14 aprilie.


Dă un like sau un share dacă ți-a plăcut acest articol!